Vaccineren hond

De jaarlijkse vaccinatie is beslist aan te raden. Bij deze vaccinatie krijgt uw dier meteen de jaarlijkse gezondheidscheck, wordt gewogen en de ontwormingsstatus wordt besproken. Als u eenmaal bij ons in het bestand bent opgenomen krijgt u jaarlijks een uitnodiging om u eraan te herinneren dat uw dier weer toe is aan de vaccinatie.

Pups krijgen op 6 weken hun 1e vaccinatie, dit gebeurt vaak al bij de fokker. Vervolgens wordt de pup op 9 en 12-13 weken leeftijd nogmaals gevaccineerd, waarna de enting jaarlijks herhaald dient te worden. Het 1e jaar krijgt de hond de zogenaamde cocktail, welke bestaat uit Hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil (Leptospirose), Hondenhepatitis en Canine Adenovirus. Van deze cocktail hoeft alleen Leptospirose jaarlijks herhaald te worden, de andere ziektes eens in de 3 jaar. De hond wordt dus wel elk jaar gevaccineerd, maar krijgt afwisselend een grote of een kleine cocktail. Op deze manier wordt uw hond niet overbelast met vaccinaties, maar de krijgt de juiste vaccinatie op het juiste moment.

 

Inmiddels kunt u bij ons ook uw hond later titeren. Hierbij nemen we wat bloed af en testen we hoeveel antilichamen de hond nog heeft tegen Hondenziekte, Parvo, Hondenhepatitis en Canine Adenovirus. Als deze waarden nog hoog genoeg zijn kan de grote cocktail een jaar uitgesteld worden. De ziekte van Weil dient wel jaarlijks gegeven te worden, deze titer kan niet bepaald worden in het bloed.

 

Indien honden naar een pension moeten of gevoelig zijn voor kennelhoest dient naast de cocktail ook de kennelhoest enting te worden gegeven. Deze enting is door middel van een injectie toe te dienen of als neusdruppels. Het voordeel van de neusdruppelenting is dat deze sneller werkt en voor zowel de Bordetella bacterie als het Parainfluenza virus werkzaam is. Bij kortneuzige honden en puppy's is deze vaccinatie ook aan te raden omdat het heel vervelend is als deze kennelhoest krijgen. Indien honden meegaan op vakantie naar het buitenland dienen zij tevens tegen rabiës (hondsdolheid) gevaccineerd te worden. Meer informatie hierover vindt u bij het onderwerp buitenland.