Vaccineren kat

Voor katten is de jaarlijkse vaccinatie beslist aan te raden. Bij deze vaccinatie krijgt uw dier meteen de jaarlijkse gezondheidscheck, wordt gewogen en de ontwormingsstatus wordt besproken. Als u eenmaal bij ons in het bestand bent opgenomen krijgt u jaarlijks een uitnodiging om u eraan te herinneren dat uw dier weer toe is aan de vaccinatie.

Kittens worden meestal rond 9 weken voor het eerst gevaccineerd tegen katten- en niesziekte. Deze enting dient na 3-4 weken herhaald te worden en wordt vervolgens jaarlijks herhaald. Uit onderzoek is gebleken dat de enting tegen niesziekte 1 jaar werkzaam is en tegen kattenziekte minimaal 3 jaar. Dit betekent dat we ook bij de kat afwisselen met de vaccinatie, dus jaarlijks tegen niesziekte en eens in de 3 jaar de cocktail met kattenziekte erbij. Daarnaast is er nog een extra vaccinatie tegen de Bordetella bacterie die vaak in kattenpensions problemen geeft, bij katten die frequent een pension bezoek is deze neusenting zeker aan te raden.

 

Veel mensen denken dat het niet nodig is om hun kat te vaccineren, maar er zijn genoeg argumenten om het wel te doen. De kattenziekte zien we nog maar weinig in de praktijk, maar besef hierbij wel dat dit mede komt doordat er zoveel katten gevaccineerd worden zodat het virus geen kans meer heeft. We moeten dus altijd bedacht zijn voor nieuwe uitbraken. Voor de niesziekte is dit een ander verhaal, daarvan zien we nog regelmatig katten met ziekteverschijnselen. Niesziekte is een aandoening die door meerdere ziektekiemen kan worden veroorzaakt, samen geven ze verkoudheidsverschijnselen. Katten kunnen hier erg ziek van zijn, koorts krijgen en stoppen met eten en drinken. Katten die gevaccineerd zijn zullen niet of nauwelijks ziek worden als ze in contact komen met een ziekteverwekker. Naast de vaccinatie is ook de jaarlijkse gezondheidscontrole belangrijk.