Ontworming kat

Voor zowel de gezondheid van uw dier als uw eigen gezondheid is het belangrijk regelmatig te ontwormen. De meest voorkomende wormen bij katten zijn spoelwormen en lintwormen. Spoelwormen zijn met name gevaarlijk voor kittens. Deze kunnen via de moedermelk besmet worden, daarom moet al vroeg begonnen worden met ontwormen.

Mensen kunnen ook besmet worden met spoelwormen via hun huisdier en hier ziek van worden. Naast het ontwormen is tevens hygiëne bij de omgang met huisdieren van belang, met name voor kinderen. Lintworminfecties zullen minder snel tot ziekte leiden bij huisdieren. Omdat de eitjes van lintwormen uit de anus kruipen kan dit wel jeuk geven. De eitjes (proglottiden) zijn met het blote oog zichtbaar, wanneer ze opdrogen zien ze eruit als rijstekorrels.

Voor het ontwormen van uw huisdier kunt u bij ons tabletten of pasta verkrijgen. Voor katten die lastig zijn met pillen ingeven zijn er ook druppels voor in de nek verkrijgbaar.

Ontwormingsschema kat

Kittens op 4, 6 en 8 weken en maandelijks totdat ze een half jaar oud zijn. Volwassen dier 2 tot 4 keer per jaar, afhankelijk van of ze buiten komen en jagers zijn. Katten die veel prooien vangen moeten soms maandelijks ontwormd worden. Zogende poes gelijk met kittens ontwormen.